Ticarete ve turizmin canlı olması sebebiyle içerisinde çok fazla etnik unsurları barındıran Karadeniz’in incisi Odessa, hayattan zevk almak isteyenler için yaratılmış bir şehir gibi. İçerisinde bolca park ve yeşil alan bulunduran Odessa’da göğe bakarak yürümek oldukça keyifli. Kısa süreli tatil yapayım azıcık kafamı dinleyeyim diyorsanız burası tam size göre. Akşamları herkes sokaklarda, sokaklarda müzisyenler, etraflarında dans eden yerel halk… O kadar keyifli ki! Şimdi size Odessa gezisi hakkında pratik bilgiler vereceğim.. 🙂

Yine bir hafta sonu Pegasus’un kampanyası ile 230 TL’ye gidiş dönüş Odessa’ya bilet almıştım. Hooop Cuma gecesi atladım uçağa gittim Odessa’ya, hooop Pazar gecesi atladım uçağa döndüm Türkiye’ye. Hafta sonu gezilerine daha önce de bayıldığımı söylemiştim. O iki günlük ara o kadar iyi geliyor ki insana adeta kendimi bir haftadır tatildeymiş gibi hissedip çok büyük bir motivasyonla geri dönüyorum.

Önce sizlere Odessa hakkında biraz bilgiler vereceğim, bir sonraki yazı da ise tabii ki gezi rotası. Sonrasında size kalan ise sadece uçak bileti alıp atlayıp gitmek olacak!  🙂

1. Odessa’ya nasıl gidilir?

  • Uçak ile : İstanbul’dan ve Ankara’dan Odessa’ya Pegasus ve Ukraine Air ile gidebilirsiniz. Ukrayna Havayolları da çok sık kampanya yapabiliyor. Takip etmenizi tavsiye ederim. Özellikle aerobilet veya ucuzabilet uygulaması ile indirim yakalayabilirsiniz. Ucuza Bilet Bulmanın Yollarını öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Ukrayna’da herhangi bir şehre gittikten sonra ise Odessa’ya tren ile geçmek de çok ucuz ve kolay. Tren ile nasıl gideceğim diyorsanız işte ayrıntılar burada!

  • Feribot ile : İstanbul, Haydarpaşa’dan kalkan gemi ile Odessa, Chornomorsk’a gidebilirsiniz. Perşembe ve Pazar günleri Odessa’dan kalkan gemi İstanbul’dan ise Salı ve Cumartesi günleri kalkıyor. Yaklaşık 26 – 27 saat sürüyor. Haydarpaşa – Odessa arası feribot fiyatı ise araçsız 85 €, araçlı 150 €. Buradan bilet alabilirsiniz. Araçsız gidecekler için bence iyi bir tercih değil, hem uzun sürüyor hem de pahalı : ). Biz uçakla gitmeye devam.

Not : Ukrayna ile Türkiye arasında saat farkı bulunmuyor.

2. Odessa’ya gitmek için vize gerekiyor mu?

Hayır. Yeni kimlikleriniz ile veya pasaportlarınız ile vizeniz olmadan Ukrayna’ya/Odessa’ya gidebilirsiniz. Vize olsa daha iyi olabilirdi belki de… Anladınız siz…

3. Ukrayna para birimi nedir? 

Grivna (UAH). Mayıs 2018 tarihine göre 1 TL : 6 grivna. Ben, paramı havaalanında dönüştürüp gittim. Çok fazla para harcamayacağım için çok fazla kura dikkat etmedim açıkçası. Odessa’da da değiştirebilirsiniz. TL çeviren yerler de var ancak euro veya dolar ile daha rahat edersiniz. Kredi kartı ile de birçok yerde ödeme yapabiliyorsunuz.

4. Hafta sonu Odessa’da ne kadar para harcadım?

Yeme, içme, ulaşım, konaklama, bale hepsi için 210 TL harcadım. Hayatımda bu zamana kadar gittiğim en ucuz ülke Ukrayna oldu. Çarpmadan, bölmeden, düşünmeden para harcamak o kadar güzel ki. İnsan kendini mutlu hissediyor :)) Bu harcama tabii ki kişiden kişiye göre değişir. Ancak diğer ülkelerle kıyasladığımız zaman hala çok ucuz olduğunu söyleyebilirim.

5. Odessa Havaalanı’ndan merkeze nasıl ulaşılır?

Odessa Havaalanı, şehir merkezinden yaklaşık 7.5 km uzaklıkta bulunuyor.

  • Otobüs : 117 numara. Yaklaşık her 20 dk’da kalkan otobüs ile 45 dk’da şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Ücret : 7 Grivna. Ücreti inerken şoföre ödüyorsunuz.
  • Trolleybus : 14 numaralı troleybüs ile 35-40 dk’da şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Ücret : 3 Grivna. 
  • Uber : Ne yazık ki otobüs ve troleybüs’ün saatleri çok iyi değil. Hele benim gibi gece varacaksanız havaalanına en iyi çözüm Uber. Uber, Ukrayna’da çok yaygın. Programını gitmeden telefonunuza indirin, Odessa Havaalanı’nda ücretsiz internet var. Bağlanıp taksinizi çağırın, 10-15 dk’da şehir merkezindesiniz. Ücret : 80 Grivna. Yoğunluğa göre ücret değişebiliyor, birkaç dakika bekleyip uygulamadan tekrardan aratın.
  • Taksi : Kesinlikle taksiye binmenizi önermiyorum Odesa’da! Dil bilmediğiniz müddetçe çok fena kazıklanabilirsiniz. Bir yere gidecekseniz Uber’den şaşmayın.

6. Odessa’da şehir içi ulaşım ücretleri ne kadar?

Odessa merkezde her yere yürüyerek gidebilirsiniz aslında. Ancak yine de yoruldunuz veya gece hayatının meşhur olduğu Arcadia Bölgesi’ne gitmek istiyorsunuz. O zaman :

  • Tramvay 5 Grivna
  • Minibüsümsü otobüsler ise 7 Grivna.

Tramvayda biri gelip sizden bilet parası alıyor genelde, otobüslerde ise inerken şoföre veriyorsunuz.

7. Odessa’da nasıl gezilir? 

Her ne kadar bazen şehir haritası alıp gezmeyi bazen ise kafama göre dolaşmayı sevsem de google haritalar bazen hayatınızı çok kolaylaştırıyor.

Ben, Odessa’ya gitmeden önce Google Haritalar’dan Odessa’nın haritasını çevrimdışı olarak indirdim. Daha sonra gideceğim yerleri kaydettim/yıldızladım. Artık her şey daha kolaydı! Araba ile gitme rotasını çevrimdışı iken de alabiliyorsunuz.

Bulunduğunuz yeri ve gitmek istediğiniz yeri haritalara yazıyorsunuz. Nereden nereye hangi otobüsle,

 tramvayla kaç dakikada kaç TL’ye gideceğinizi gösteriyor ve tabii ki kalkış saatini de. Otobüs ayrıntılarını görmek için internete ihtiyacınız var. Ancak Odessa’da çok rahat bir şekilde birçok yerde internet bulabiliyorsunuz.

Vee tabii ki her şehirde olduğu gibi burada da Ücretsiz Şehir Turlarını tercih ettim. Bu turlara bayılıyorum çünkü size şehir hiçbir yerde yazmayan veya pek fazla kimsenin bilmediği hikayeler anlatıyorlar. İnternet üzerinden kaydınızı yaptırıyorsunuz sonrasında söylenilen yerde söylenilen saatte bekliyorsunuz. Gezi sonunda da dilerseniz bahşiş veriyorsunuz. Yanda da rehberimiz ile fotoğrafımız :))

Odessa için bu siteden rezervasyon yaptırabilirsiniz. Tur, her gün 3’te Katedralin bahçesindeki Vorontsov anıtının önünden başlıyor.

8. Odessa’ya gitmek için en iyi mevsim ne zaman?

Bence yazın! Hem çok sıcak olmuyor hem de oldukça canlı oluyor. Ben Mayıs ayında gittim ancak henüz deniz sezonu açılmamıştı. Denize girmek bir yandan sabaha kadar eğlenmek istiyorsanız bence en iyi mevsim yazın.

9. Odessa’da nerede kalınır?

Çok ucuz olduğu için istediğiniz yerde kalabilirsiniz  : ). Ancak ben tek başıma bu seyahatimi gerçekleştirdiğim için hostelde kalmayı tercih ettim ve 2 gece Dream Mini Hostel’de konaklamak için 56 TL ödedim. Konumu ve çalışanları gerçekten çok iyiydi. Kesinlikle tavsiye ederim. 

Derybasivska Caddesi etrafında kalacak yerinizi ayarlarsanız sürekli merkeze çok yakın olmuş olursunuz ancak deniz, kum, güneş ve gece hayatı için geliyorsanız plaj bölgesi de tercih edilebilir. Ben yine de merkezde kalıp istediğiniz yere günübirlik gitmenizi öneririm.

Konaklamak için yer seçeneklerine booking veya airbnb üzerinden bakabilirsiniz. 

10. Odessa’da kaç gün kalınır?

Eğer deniz için vs gitmiyorsanız bence 2 gün yeterli oluyor. Vaktiniz varsa 3 gün daha iyi olabilir tabii. Çok daha vaktiniz var ise Lviv veya Kiev’i de seyahatinize eklemenizi öneririm. Lviv’in yeri her zaman kalbimde ayrı! Bakmak isterseniz : Lviv’de Uğramadan Dönmemeniz Gereken Yerler

10. Odessa’dan ne alınır? 

İtiraf ediyorum ben sadece Lviv Handmade Chocolate’den çikolata ve Roshen’den bolca şeker aldım : ) Özellikle Privoz Pazarında dilediğiniz her şeyi çok ucuza bulabilirsiniz.

11. Odessa’da 2.5 TL’ye operaya/baleye nasıl gidilir?

Evet, yanlış duymadınız! Bayılıyorum bir yere gitmeden önce orası ile ilgili araştırma yapıp gittiğim tarihlerde olan etkinliklere katılmaya. Daha önce Kiev’de Şehrazad’a gitmiştim, bu sefer ise “Mystery of the Vienna Woods” bale gösterisini izledim. Bileti nasıl mı aldım?

  1. http://opera.odessa.ua/en/tickets/
  2. Size olan uygun tarihi seçtikten sonra sağ taraftaki sarı butona tıklıyorsunuz.
  3. Daha sonrasında fiyatlar koltukları ile birlikte çıkıyor. İstediğiniz bir yeri seçiyorsunuz. 
  4. Sağ taraftaki kırmızı butona tıklıyorsunuz.
  5. Çıkan sayfada mail adresinizi ve güvenlik kodunu giriyorsunuz. Sonrasında mailinize bir güvenlik kodu geliyor bunu sayfaya giriyorsunuz.
  6. Ödeme bilgilerinizi girip Электронный билет (elektronik bilet) seçeneğini tıklıyorsunuz.
  7. Girmiş olduğunuz mail adresinize online biletiniz geliyor. Bu bilet ile direkt içeri girebiliyorsunuz. Gösteriden yarım saat önce kapılar açılıyor.
  8. Görevli kişilere biletinizi gösterdiğiniz zaman sizi yönlendiriyorlar.

Opera binasının dışı kadar içi de oldukça ihtişamlı, içeriye girdiğinizde etrafta şık giyimli insanlarla karşılaşıyorsunuz. İlgi inanılmaz, birkaç koltuk dışında hiç boş yer yok. Bu yüzden biletinizi önceden almanızda fayda var! Gösteriye gelenler inanılmaz şık, bu yüzden çok fazla spor giyinimli gitmemeye çalışın : )

O zamaaan bu da tamamlandığına göre hadi bakalım bir sonraki yazıda Odessa’da nereler gezilir ona bakalım.