Hani bazı şehirlere sırf yemek için gidilir ya.. İşte öyle bir yer Adana! Eğer bu zamana kadar gitmediyseniz o kadar çok lezzeti kaçırdınız ki. Daha fazla beklemeden biletinizi alın ve yola çıkın! Adana’da ne yenir, Adana’nın en iyi lezzet durağı nereler, Adana’da en iyi kebap nerede yenir dediklerinizi duyar gibiyim.

Adana’nın Lezzet Durağı Noktaları

Adana’da Sabah

1.Börek – Levent Börekçi

Bahsedeceğim şeye börek diyerek kendisine haksızlık ettiğimi düşünüyorum. Çünkü bu, bir börekten çok daha fazlası. Sanayinin içerisinde salaş bir seyyar arabada, lüks arabaların, iyi giyimli insanların  sıra numarası alıp uzun kuyruklar beklediği lezzetli mi lezzetli bir su böreği bu. Bol peynirli, dışı çıtır..  Adana’ya sırf bu lezzet için bile gelinir.

Fiyat : Börek + Çay = 5 TL

2. Ciğer – Ciğerci Mahmut
Tuhaf ama gerçek! Evet, Adana’da sabahları ciğer yeme kültürü var! Bu olay aslında toprak işçilerinin ya da şehir çevresinde konuşlanmış işçi takımının Adana’ya kazandırdığı bir gelenek. Bu ciğer kültürü de Büyük Saat etrafında oldukça meşhur.

Yanında gelen; ezme, soğan salatası, yeşillik.. (sabah sabah  🙂 ) Mahmut Usta’nın samimi sohbeti ise ekstrası. Yiyebileceğiniz en taze ciğer burada olabilir.

Fiyat : Mezeler dahil ortalama kişi başı fiyat = 20 TL

50 yıldır esnaf olan Birbiçer, Ciğerci Ulaş, Tarihi Büyük Saat ciğercisi Memet Usta ve Ciğerci Edip Usta’yı da tercih edebilirsiniz.

Adana’da Öğlen


3. Kaburga – Kaburgacı Yaşar Usta

Adana’da kebap dışında et kültürünün daha yayılacağını söyleseler kimse inanmazdı herhalde. Kaburgacı Yaşar Usta’nın müşterilerine sunmuş olduğu lezzet ile buna inanmış olarak masadan tok kalkıyorsunuz. Kuzu kaburgasından elde edilen ve şişlere geçirilerek servis edilen özel menüsü ile Kaburgacı Yaşar Usta, Adanalı olan ve Adana’ya misafir gelen herkese bir lezzet şöleni sunmaya yemin etmiş adeta. Tabii salt kaburga şiş yok, menüye kuşbaşı şiş ve kaburgadan yapılmış Adana kebabı eklenmiş. Bu saydıklarımızın yanında Adana’da nereye giderseniz gidin masanızı şenlendirecek bir dolu meze çeşidi, yeşillik ikramı ve soğuk ayran ile beraber gözünüz ile beraber karnınız da bayram edecektir. Yemek servisinin şiş adeti üzerinden yapıldığını söylemeden geçmeyelim! Tek kişinin iki şiş ile rahatça doyabileceği porsiyonlarla, Adana ziyaretinizi başka bir boyuta taşıyabilirsiniz. 

Fiyat : Kaburga Şiş = 8 TL, Kaburga Kebap + İçecek = 19 TL

4. Halka Tatlısı – Gönül Kardeşler

Çakmak Caddesi’nde bulunan bu tatlıcı dükkanında camekanlar açık, kağıt alıp tatlı tepsilerine uzanıyorsunuz. Ayak üstü ister taş kadayıfı, ister halka tatlısını yiyorsunuz. İlk başta para ödemiyorsunuz, istediğiniz kadar yedikten sonra en sonunda kaç adet yediğinizi söyleyerek paranızı ödüyorsunuz. Sokakta, açık bir alanda olunca önünden geçince yemeden duramıyorsunuz. Bu tatlıyı Adana’nın lezzet durağı listesine koymazsak olmazdı :))

Fiyat : Tane hesabı ile çalışan müessesede tatlı çeşidine göre 50 kuruş, 1 TL, 1.5 TL

Her ne kadar baklavanın hası Antep’te, künefeninki Hatay’da olsa bile Adana’da da iyi tatlı yiyebileceğiniz yerler mevcut! Baklava için Tatlıcı Köse’ye künefe için Hasan Masat’a gidebilirsiniz. (Künefe = 8 TL)

  

5. Bici bici – Bici Bicici Abuzer Usta

Nişasta ile su karıştırılıp pişirildikten sonra muhallebi haline gelir ve soğuduktan sonra kesilerek parça parça bir kase içerisine konulur. 
Üzerine rendelenmiş buz, gül şerbeti ve çeşitli meyveler konularak servis edilir. Çoğunlukla ise pudra şekeri de eklenerek daha lezzetli hale gelir. Pudra şekeri konulması şiddetle tavsiye olunur! Bana kalırsa kendisi çok lezzetli bir şey değil ancak Adana sıcağından kurtulup serinlemek için adeta bir acil yardım kiti. Dilerseniz Menderes kıyılarındaki seyyar satıcılardan da alabilirsiniz.
Fiyat : 3.5 TL

6. Muzlu Süt – Kazım Büfe

Bana göre Adana’ya gelmenin en anlamlı sebebi! Tadı hala damağımda.. Bir muzlu süt ne kadar güzel olabilir  demeyin, gelin deneyin lezzeti yaşayın.. Hayatımda hiç bu kadar ucuza bu kadar lezzetli bir şey içmemiştim! Muzlu süt + yengen yapmanızı şiddetle tercih ederim.
İstanbul’a götürmek isteyince ise sütleri pastorize olmadığı için en fazla 45 dk dayanıp daha sonra kararacağı için itibarları zedelenmesin diye genelde vermiyorlar.

Kazım Büfe’de siparişlerinizi kesirli sayılarla veriyorsunuz. 1, 1/2, 2/3  Ancak bu kesirler biraz farklı. Bu yüzden ölçü hesaplarını anlamaya çalışmayın!  Geleni için, bir şey olmaz. Şimdi ben burada size anlatacağım ama anlamayacaksınız biliyorum, bu yüzden yaşayın öğrenin.
2 kişi gidip ½ derseniz bu bir muzlu sütü ikiye bölün demektir. İki büyük bardak gelir. 1 kişi gidip 1 muzlu süt derseniz bir büyük bir küçük bardak  gelir. 3 kişi gidip 3 tane ½ derseniz yani iki muzlu sütü üçe bölüyoruz derler. Ancak 2/3 3 x 1/2 ‘ye eşit değildir. Adana’da gençlerin kesirleri Kazım Büfe’de öğrendiği söyleniyor.
Siz çok karıştırmayın dediğim gibi geleni için 🙂 24 saat açık olan bu büfenin müdavimleri hiç bitmiyor. Adana’nın hatırı sayılır lezzet durağı olarak gönüllerde taht kurmuş.

Fiyat : 1 porsiyon (1 büyük, 1 küçük bardak) = 6 TL

7. Şalgam – Ali Göde

Turpgiller ailesinden yapılan Adanalıların mucizevi milli içeceği! Öyle ki Adanadaki firmaların yemekhanelerinde bile şalgam veriliyor. Kimilerin kebabın yanına yakıştırırken, kimileri rakının yanında içmeyi tercih ediyor. Bir parça kırmızı havuç eşliğinde bardakta sunuluyor. Türkiye’nin her yerine kargolama imkanları da var.

Fiyat : 1 bardak = 2 TL

Adana’da Akşam

8. Kebap –Kebapçı Mesut

Kebap olayı aslında Adana’da bir ritüel. Her mekan en iyi kebabı kendisinin yaptığına inanıyor ve çoğu da kendine göre haklı. Adana’ya gitmiş birine x yerinde kebap yedim diyin, aaa ama en iyi kebap y’de. Y’de kebap yemeden kebap yedim denilmez derler. Herkes farklı bir yer söyleyip diğerinin gittiği yeri beğenmez.  Benim için ise sıralama şu şekilde :
İlk 4’ün diğerlerinden farkı; hem kebaplarının hem de mezelerinin iyi olması. Bir de tabii ki kendine has ambiyansları.

1.Kebapçı Mesut, 2. Kaburgacı Yaşar Usta, 3. Elem Restoran, 4. Onur Kebap, 5. Tarihi Onbaşılar, 6. Asmaalatı Kebap

Ancak bir tanesi var ki  bizim için özel. Yeşil Kapı Kebap. 2 katlı  evden bozma inanılmaz salaş … İmalar kısmı çok leziz değil, bu yüzden kafanızda restoran ya da lokanta titizliği canlanmasın. Bir karışık kebap yapıyorlar.. Allahım o nasıl bir şey! İnsanın her şeyi bırakıp Adana’ya sırf bu kebap için geri dönesi geliyor.

Fiyat : Karışık kebap + İçecek = 25 TL (ortalama)

9. Kaymaklı Kadayıf – Doğan Kaymaklı Kadayıf

En lezzetli, hafif tatlı! Kadayıf ve kaymağın enfes buluşması.. Kebabın üzerine hafif olması nedeniyle çok tercih ediliyor. Fıstıklısını denemenizi öneririm.

Fiyat : Fıstıklı kadayıf = 10 TL, Cevizli kadayıf = 8 TL

10. Şırdan – Şırdancı Bedo

Şırdan aslında sadece Adana’ya özgü bir yiyecek değil. Tüm Güneydoğu Anadolu ve bilimum şehirlerde genellikle geceleri tüketilen koyun midesinin 4 parçasından biri olan şırdanın pirinç ve envai çeşit baharat ile doldurularak, koca tencerelerde pişirilmesi akabinde servis edilen bir yiyecektir. Sakatat olduğu için çoğu insan sakınarak uzak durabilir, fakat farklı mutfak ve tatlara meraklıysanız mutlaka denemenizi öneririm. Özellikle gece vakti Adana’da sokak başlarında, yol kenarlarında grup halinde bir tencere etrafında oturan insanlar görürseniz şaşırmayın, her şey bir şırdan uğruna!  Görünüşü her ne kadar çok hoş olmasa da, gözlerinizi kapayın yiyin. 🙂

Fiyat : 5 TL

NOT : Hamburger yemek isteyenleri de Hamburgerci Mükerrem‘e alalım.

Bunların hepsini yapsanız bile etrafınızda çok fazla şey söyleyen olacaktır. Şunu şurada yemeden Adana’dan dönme, şunu yapmadan Adana’ya gitmiş sayılmazsın gibi. Siz boşverin, bunları tadın, lezzete doyun.. Her şeyi bir seferde yapmayın ki yine gitmek için bir sebep kalsın : ) Adana’nın lezzet durağı noktaları sizi bekliyor :))

Hadi o zamaaaan herkes Adana’ya!

Destekleri için Mikail Arık’a teşekkürler.