Hani bazı şeyler anlatılmaz yaşanır derler ya, işte böyle bir şey Doğu Ekspresi! Biz de 5 kişi yola koyulduk. Hani o ilkokulda, lisede derslerde ezberlediğimiz dağ, ova, nehirler var ya.. İşte onların büyük çoğunluğundan geçiyorsunuz. Kesinlikle ölmeden önce yapılması gerekenler listesinde olması gereken bir yolculuk. Olağanüstü manzaralar eşliğinde sabaha kadar sohbet muhabbet..
Trans Sibirya Ekspresinden önceki son tren yolculuğumuz! 10650 km yani Dünya’nın neredeyse üçte biri mesafesindeki tren yolculuğu yaklaşık 15 gün sürüyor. Seyahat boyunca tam 8 farklı saat diliminden geçiyorsunuz! Yapılacaklar listesinin en başında şimdiden yerini aldı bile.
Şimdi biz bir Doğu Ekspresine bakalım.. Doğu Ekspresi çok popüler oldu bana sakin bir yolculuk lazım derseniz de sizi Güney Kurtalan Ekspresi’ne alalım.
1. Doğu Ekspresi güzergahı nasıl?
Ankara – Kırıkkale – Kayseri – Sivas – Erzincan – Erzurum – Kars
Tren büyük şehirlerde 8-14 dk arası dururken ara duraklarda ise 1-4 dk arası duruyor.
2. Doğu Ekspresi kaçta kalkıyor?
Ankara’dan Kırıkkale’ye tren hatlarında çalışma olduğu için TCDD’nin ayarladığı ücretsiz (köy otobüsü) otobüsler ile Kırıkkale’nin Irmak istasyonuna geliyordunuz. 11.12.2017 tarihinde çalışmaların biteceği yazıyor.
Tren saat 18:00’da Ankara’dan kalkıyor ve bir sonraki gün 18:30 ‘da Kars’a varıyor.
Kars’tan ise her gün 08:00’da kalkıyor bir sonraki gün 08:26’da Ankara’ya varıyor.
Hava durumuna veya önünde yük treni olup olmamasına bağlı olarak 1-2 saatlik rötarlar olabiliyor.
3. Doğu Ekspresi biletleri nereden alınıyor?
https://ebilet.tcddtasimacilik.gov.tr/view/eybis/tnmGenel/tcddWebContent.jsf
4. Doğu Ekspresi bilet fiyatları ne kadar?
Pulman : 47 TL kişi başı
Örtülü Kuşetli : 61 TL kişi başı – Çocuk 38,5 TL , Genç : 51,5 TL
Yataklı : 96 TL – tek kişilik alırsanız 116 TL.
5. Doğu Ekspresi Biletleri ne zaman çıkıyor?
Biletler 1 ay öncesinden satışa açılıyor. Ders seçimi zamanlarındaki gibi bir heyecanla 00:00’a kadar bilgisayar başında beklesem de ne yazık ki biletler 01:53’te satışa çıkmıştı. Satışa çıkar çıkmaz ise yataklı vagonlarda yer bulunmuyordu. Nedeni ise tur şirketlerinin bu vagonları önceden kapatmasıymış. Ancak ben zaten arkadaş grubu ile gidiyorsanız kesinlikle örtülü kuşetli vagonları öneriyorum!
6. Doğu Ekspresinde kaç vagon bulunuyor?
Vagon sayısı talebe göre bazen değişiklik gösterse bile genel olarak 3 2+1 Pulman vagonu, 1 yemek vagonu, 1 örtülü kuşetli (4 kişilik) vagonu, 1 tane de 2 yataklı vagon bulunuyor. Ancak son zamanlarda yoğun ilgi üzerine 1 yataklı vagon yerine 4 tane yataklı vagon bulunuyor.
7. Vagon özellikleri nasıl?
- Yataklı : 2 kişilik oda. İçeride lavabo, masa, buzdolabı, askı, 2 adet elektrik prizi, giysi dolabı bulunuyor. Nevresim, havlu terlik, havlu veriliyor.
- Örtülü Kuşetli : 4 kişilik oda. Ranza şeklinde, sohbet muhabbetin dibine vurmak isteyenler için ideal. Temiz nevresim veriyorlar. Ranzaların altında çantalarınızı koyacağınız yerler mevcut. Biz rahat olsun diye 4 kişilik vagonda 2 kişi kaldık (4 bilet aldık). Ek aldığımız biletleri riske girmemek için yine yetişkin veya öğrenci olarak aldık. Çocuk bileti olarak alındığında sorun çıktığını duymuştuk. Kompartımanda bir tane priz bulunuyor, üçlü priz getirmeniz önerilir. Kadın – Erkek birlikte kalması ile ilgili sorular geliyor ancak böyle bir sıkıntı olmadı.
- Pulman : Normal koltuklu vagon, her sırada 2 + 1 koltuk bulunuyor. Bu vagonlarda bu treni gerçekten ulaşım aracı olarak kullanan Türk halkını görüyoruz 🙂 .
8. Ankara – Kars mı Kars – Ankara arası mı trene binmek daha mantıklı?
Fırsatınız varsa ikisine de binin. Yoksa da biz Ankara – Kars arasına bindik. Eğer günler kısa ise Ankara – Kars, günler uzun ise Kars – Ankara arasına da binebilirsiniz. Kars istikametinde en güzel manzaralar 6:30 – 07:00 gibi başlıyor.
9. En güzel manzaralar nerede?
Kırıkkale’den bindikten kısa bir süre sonra hava kararıyor (mevsimine göre). Sivas’a doğru hava aydınlanmaya başlıyor. Erzincan – Kars arası ise en güzel manzaraları görüyorsunuz. Ovalar, dağlar, nehirler..
10. Doğu Ekspresi için en uygun zaman ne zaman?
Soğuğa hazırım ve bilet bulabilirim iddialıyım diyorsanız : Ocak – Şubat ayları. Yok ben bahar insanıyım, karlar erisin biraz İsviçre’yi andıran görüntüler göreyim diyorsanız Mayıs – Haziran arası. Ne zaman olursa olsun gidin ama, önemli olan o yolculuk 🙂
11. Trende yemek yeniyor mu?
Evet tabii ki, kendi vagonunuzda istediğinizi yiyip içebilirsiniz. Yemekli vagon da var ancak burada çok fazla seçenek yok pek kaliteli olduğu da söylenemez. Biz sadece sabah kahvaltımız için getirdiğimiz yiyecekleri oradan aldığımız çay eşliğinde yedik.
12.Canımız cağ kebabı çekerse ne yapacağız?
Biz sipariş etmedik ama isteyenler için yazıyorum. Bir şey popüler olmaya başlayınca tadı biraz kaçıyor sanki? 🙂 Erzurum’a gelmeden önce 20-25 dk önce sipariş ediyorsunuz ve istasyona getiriyorlar. Çok fazla kişi alıyor emin olabilirsiniz. Gel Gör Kebap : 0442 213 32 53 (Kredi kartı geçerli)
13. Tren hakkında biraz daha ayrıntılı bilgi? 🙂
Sıcaklık : Yataklı ve örtülü kuşetli vagonlarda sıcaklığı kendiniz ayarlayabiliyorsunuz.
Gürültü : Yataklı ve örtülü kuşetli vagonlarda genelde sizin gibi bir macera uğruna yollara düşen insanlar oluyor. Bu yüzden gece yarısına kadar sohbet, muhabbet, gürültü illaki oluyor. Sonra bir bakmışsınız hep birlikte şarkı söylüyorsunuz 🙂
Telefon : Operatörünüze göre değişir tabii ki ama şehirlere yaklaştıkça çekiyor, diğer taraflarda biraz zor çekiyor. Çekmesin zaten, bırakın telefonunuzu bir kenara ve yolculuğun tadını çıkarın! Wifi yok.
Camlar : Camlar yarım açılıyor, kafanızı dışarı çıkararak çekeceğiniz fotoğrafları lütfen seyir esnasında yapmayın!
Güvenlik : Görevli ile iyi anlaşıp anahtarımızı alıyoruz! Kapılar içeriden de dışarıdan da kilitleniyor.
Tuvalet : En temiz tuvaletler yataklı vagonlarda bulunuyor, daha az kişi kullandığı için. Diğer vagondakilerin bu tuvaletleri kullanmalarına izin vermiyorlar. Ancak uslu bir çocuk olursanız .. 🙂 Diğer tuvaletler tabii ki vagonlardaki kişilere göre değişiyor, bizim bindiğimiz vagonda sıkıntı yoktu.
Evcil Hayvan : %50 indirimle onlara da bilet alabiliyorsunuz.
14. Başka, başka?
Yanınıza muhakkak bir sürü yemek, oyun, müzik alın. Uzun bir yolculuk sizi bekliyor! Bir de Erzurum etrafında çocukların trenlerin peşinden koştuğunu, el salladıklarını göreceksiniz. Bu çocuklar genelde sizlerden abur cubur bekliyor ve birçok kişi camlardan, kapılardan bu çocuklara bir şeyler veriyor. Varsa abur cuburunuz, meyveniz, kuruyemişiniz varsa bu çocukları bir nebzede olsa mutlu edebilirsiniz. Ya da yanınızda kitap götürmeye ne dersiniz? Düşünsenize her gün ne kadar kişi seyahat ediyor Doğu Ekspresiyle, herkes bir kitap götürse? 🙂
15. Nerede konaklayabiliriz?
Bütçenize göre : Öğretmen evi, Polis evi, Şeker Fabrikası Misafirhanesi. Biz Kars Konak Hotel’de kalmayı tercih ettik. 2 yataklı odada kişi başı 60 TL ödedik. (2017)
16. Neler yapmadan dönmüyoruz?
- Donmuş haldeki Çıldır Göl’ünde at kızakları ile gezin. Vaktiniz varsa Atalay’ın yerinde soba kenarında sarı balık, turşu, salata, helva yiyin hatta balık avlayın. Günü burada batırın. Taksi ile anlaşabilirsiniz.
- Ermenistan sınırındaki Ani Harabelerini gezin. Ermenistan ile sınırımızı belirleyen Arpaçay’ı görün. Kars İl Özel İdaresinin sunduğu servis hizmeti ile Gazi Mahmut Paşa Konağı’nın oradan kalkan servislerle Ani Harabelerine gidebilirsiniz. Öğrenci : 10 TL, Yetişkin : 20 TL (gidiş – dönüş) . Kışın 11’de Kars’tan kalkıyor, 2’de ise Ani’den Kars’a geri dönüyor.
- Kars sokaklarını keşfedin. Kaleyi ziyaret edin (şehri tepeden görebilirsiniz), Rus Binalarını gözlemleyin, Kafkas Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi etrafında yürüyüşe çıkın. Taş Köprü, Kümbet Cami, Hayvan Pazarı, Başsız Asker Türbesini gezebilirsiniz.
- Tandırda kaz yiyin. (Han-ı Hanedan veya Kars Kaz Evi)
- İshak Paşa Saray’ına gidin.
- Kars kaşarı ve gravyer peyniri alın. (Büyük Zavotlar Peynircisi)
- Kazım Paşa Çay Evinde çayınızı yudumlayın.
- Dünya’da sadece Alplere ve Sarıkamış’a yağan kristal karda kayak yapın.
17. Doğu Ekspresi kalkıyor mu?
Aman diyeyim. 🙂
Tren yolculuklarını hep sevmişimdir, Doğu Ekspres’i de geriye dönüp baktığımda gülümsediğim, özlediğim bir gezi olarak kalacak. Sizlerin de muhakkak bu yolculuğu tatmasını tavsiye ederim!
Başka sorunuz var ise lütfen sorun.. 🙂
27 comments
ankaradan çıkıp karsı gezmek için kaç güne ihityacımız var.dönüş biletini kaç gün sonraya almalıyız
Bence Kars için 2 gün yeterli. (Kars Merkez, Ani, Çıldır)
Doğu ekspresi bileti satışa hangi aylarda çıkıyor? Nasıl takip ederim?
Merhaba,
Belirli bir ayda çıkmıyor aslında. Belirli gün önceden çıkıyor. Bunu ise şu an en son hangi tarih çıkmış ona bakarak ne kadar önceden çıktığını anlayabilirsiniz.
Gidiş gönüş bileti alabiliyormuyuz?Gidiş dönüş bileti bulmak zor mu?
Evet alabiliyorsunuz.
Tarihe göre değişiyor : )
Biz gidiş dönüş aldık. Ancak sonradan bir Rize, Trabzon’da görelim dedik dönüş bileti değiştirilebilir mi acaba? Bunun için ek ücret vs olur mu ?
Bundan emin değilim yanlış bir şey söylemeyeyim, oradan bilgi alsanız daha doğru olur : )
Kars kalesi sanırım yürüme mesafesinde merkeze? Ani’nin de bilgilerini vermişsiniz. İshak Paşa Sarayı ve Çıldır gölüne ulaşım saat vs nasıldır?
Biz her yere kiraladığımız araba ile gittik, siz de kalabalıksanız öyle yapmanızı tavsiye ederim : )
konakladığınız kars konak hotel gara ne kadar uazklıkta
1 km
Doğu Ekspresi ile Karsa gidiş trenle 2019 sonunda kalkıyor diyorlar? Gerçek payı varmı söylentimi?
Söylenti : )
Görevli ile anlaşırsanız anahtarı alabilirsiniz demişiniz normalde anahtarsız açık kapı ile mi uyunuyor geceleri ?
İçeriden kapınızı kilitleyebiliyorsunuz.
Eşimle gideceğiz ama yataklı vagonda yer bulamazsak ki bulamıyoruz örtülü kuset li için 4 bilet alacağım ama her yolcunun tc kimlik ve bilgilerini istiyor onu nasıl yapabilirim
2 kez kendi bilgilerinizi girebiliyorsunuz diye hatırlıyorum ya da gelmeyecek birilerini girin : )
Kız arkadaşımla 2 kişilik yataklıda gitmek istiyoruz uyku saatinden kadınlar ve erkekleri ayırma durumu oluyor mu
Hayır : )
Merhabalar
25ocak-7şubat arası, ankara-kars gidiş veya dönüş farketmez, 4kişilik kuşetli veya 2+2 şeklinde yataklı bilet arıyorum.
ezgisahinnn@gmail.com
Merhaba bizde 5 kişi yola çıkıyoruz ama en sivri zekalımıza uyup bir örtülü kuşeti tam alıp bir de pulmandan bir tane aldık sıkıntı yaşarmıyız bu konuda
Ne gibi bir sıkıntı? : )
Madde sırasına göre cevapları birbirinden ayırarak cevaplarsanız sevinirim.
1)2 kişilik yataklı vagonda, altlı üstlü mü kalınıyor
2)2 kişilik yataklı vagonda, buzdolabı giysi dolabı lavabo gibi ihtiyaç eşyaları oluyormu
3)2 kişilik yataklı vagonda, internette gördüğümüz süsleme zımbırtılarını bizmi getiriyoruz.
4)2 kişilik yataklı vagonda, kendimiz yiyecek sokabilirmiyiz.
5)2 kişilik yataklı vagonda nevresimi biz getirsek olurmu
SORUMU CEVAPLADIĞINIZ İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM.
1)2 kişilik yataklı vagonda, altlı üstlü mü kalınıyor – Evet
2)2 kişilik yataklı vagonda, buzdolabı giysi dolabı lavabo gibi ihtiyaç eşyaları oluyormu – Mini buzdolabı, lavabo, askı
3)2 kişilik yataklı vagonda, internette gördüğümüz süsleme zımbırtılarını bizmi getiriyoruz. – Evet
4)2 kişilik yataklı vagonda, kendimiz yiyecek sokabilirmiyiz. – Evet
5)2 kişilik yataklı vagonda nevresimi biz getirsek olurmu – Evet
Çok güzel anlatmışsınız okurken yaşadım resmen
Çok sevindim! 🙂