Hayallerimden birini daha gerçekleştirmenin mutluluğuydu benim için Niagara! Heyecanla ilerledim yavaş yavaş, en sonunda uç noktaya ulaştım. Ve yıllardır olmak istediğim yerdeydim! Bir an bu kadarcık mıydı dedim yukarıdan. Oysa bot turuyla yanına gittiğimde her şey çok farklıydı. Hayatımın en güzel deneyimlerinden birisiydi benim için. Hakkında dünyanın en büyük şelalesi, ters akan şelale, elektrik üretilen yer gibi bir sürü söylenti bulunsa da bakalım Niagara hakkındaki gerçekler nelermiş? Bilinen o kadar çok yanlış var ki, bu yüzden sizlerle en doğru bilgileri paylaşmak istedim!
1. Niagara Şelalesi hangi ülkede/eyalette bulunuyor?
Niagara Şelalesi; Kuzey Amerika’nın doğusunda New York eyaletindeki Buffalo şehri ile Kanada’nın Ontario eyaleti arasında bulunuyor. Aslında Horseshoe Fall, American Falls ve Bridal Veils Fall isimleri olan 3 büyük şelaleden oluşuyor. Bunların en büyüğü ise Horseshoe (Atnalı Şelalesi). Buffalo şehri ise New York eyaletinin en kalabalık ikinci şehri.
2. Niagara ismi nereden geliyor?
İrokualar (Kızılderililer) tarafından kullanılan sözcüğün orijinalinin “Onguiaahra” olduğu ve “gürleyen su” anlamına geldiği söyleniyor. Adeta bence bu şelaleyi simgeliyor 🙂
Bir diğer rivayete göre ise Amerika’ya ilk giden Türkler inanılmaz gürültü çıkaran bu şelaleyi gördükten sonra off bu “ne yaygara” demişler. Ne yaygara, neyagara derken sonra günümüze kadar bu Niagara olarak değişerek gelmiş. (inandık mı?? :))
3. Niagara Şelalesi’ne ne zaman gidilmeli?
Mevsimsel şartlardan dolayı Kasım ile Mayıs arasında gitmemenizde fayda var. Çünkü bot turunda epey ıslanıyorsunuz, üşümemek ve güneşli bir havada gezmek için mevsim önemli.
4. Niagara Şelalesi giriş ücreti?
Şelaleyi izlemek için herhangi bir ücret alınmıyor. Ancak çok fazla güzel aktivite var, bunların hepsi tabii ki ücretli. Düşen suyun arkasında sizi bekleyen doğal tüneller veya şelalenin yakın yerinde tekne gezisi yapmak ücretli.
5. Niagara Şelalesi tur fiyatları?
Maid of the Mist – 18.25 $ – Sezonluk – Her 15 dk’da bir kalkıyor ve 20-25 dk sürüyor. Mavi yağmurluk veriyorlar. Sunset Coctail Cruise (20.00-21.00) ve Falls Illumination Cruise (9.30-10.30) turları da bulunuyor, bunların fiyatları tabii ki farklı. Aynı turun Kanada versiyonu da var, o taraftan sanırım 3 şelale de panoramik göründüğü için daha güzel göründüğünü iddia edenler var, görmediğim için kıyaslayamayacağım :). Kanada tarafındakilere ise kırmızı yağmurluk veriyorlar.
Cave of the Winds – 17 $ – Sezonluk – Sarı yağmurluk veriyorlar.
Prospect Point of Observation Tower – 1.25 $ – Güzel bir manzara sizi bekliyor. Maid of the Mist’i alırsanız bu da içinde oluyor.
Tüm aktivite fiyatları için tıklayınız.
6. Dünya’nın en büyük şelalesi Niagara mı?
Her saniye Niagara’dan 3160 ton su dökülüyor, 660 ton American ve Bridal Veil’den, 2500 ton ise Horseshoe’dan akıyor. Niagara, Kuzey Amerika’nın en büyük şelalesi. Ancak dünyadaki en büyük şelale değil ama en ünlü şelale olabilir, sanırım çok popüler olduğu için birçok insan en büyük şelale olarak biliyor.
Dünya’nın en yüksek şelalesi Venezuela’daki 979 metre yüksekliğinde Angel Şelalesiymiş. Oraya gitmedim tabii ama internetten resmine baktım sanki 979 metre yok ama National Geographic ekibi tarafından o şekilde ölçülmüş. Güney Afrika’da Zambiya ile Zimbabye sınırları arasında bulunan şelalenin genişliği 1.7 km’ymiş. Niagara’nın yüksekliği ise sadece 52 m.
Ancak Niagara’nın aşınarak geriye doğru büyüdüğü biliyor bu yüzden de ileride belki en hızlı akan şelale unvanını alabilir 🙂
7. Dünya’da ters yöne akan tek şelale olan Niagara Şelalesi neden ters akar?
Ters akar diyince sanırım bazılarının aklına yukarıya doğru akma geliyormuş 🙂 Durum böyle değil tabii ki. Ters akması derken şelaleden dökülen suların taşlara çarparak geriye dönmesidir.
8. En güzel manzara nereden izlenir?
Kanada tarafında Queen Victoria parkından, Amerika tarafından ise American Fall’un ucundan izleyebilirsiniz burada ıslanmayı göze almalısınız. Vee tabii ki Rainbow Köprüsü’nden görebilirsiniz. Ancak benim favori yerim Goat Island’taki Terrapin Point oldu. İnanılmaz bir manzara! Geceleri ise çok kuvvetli ışıklarla aydınlatılıyormuş, birazcık bence kuzey ışıklarına benziyor fotoğraflarda hatta.
9. İki ülke, tek köprü : Rainbow Köprüsü
Dedim ya boşuna ünlü olmamış diye. Rainbow Köprüsü’nün bir kısmı Amerika’ya ait, diğer kısmı ise Kanada’ya ait. Burada birden fazla gökkuşağı görülebiliyormuş!
Kanada vizeniz yoksa ne yazık ki geçemiyorsunuz. Biz de girişine kadar gittik, entry to Canada yazısını gördük, iltica başvurusunu yaptık, bekliyoruz :)). Kanada kısmı biraz daha büyük binaların, kumarhanelerin olduğu bir yer. Amerika tarafı ise daha yeşillik, daha güzel.
10. Niagara Şelalesi’nde neler yapılmalı?
-Maid of the Mist – Yapmadan kesinlikle DÖNMEYİN! İnanılmaz bir deneyim. Bot turuna giderken seyir terasına gidebilir hem Amerika hem Kanada’yı aynı anda seyredebilirsiniz.
-Cave of the Winds – Ben bunu yapmadım, daha çok ıslanmaya yönelik mağaralar arasından yürünen bir yer.
-Rainbow Bridge – İki ülke, tek köprü. Farklı bir deneyim. En azından gümrük kapısına kadar bile gitmek değişik bir deneyim.
-Goat Island – Benim en beğendiğim yerlerden birisi burası oldu, hem ada çok keyifli ve huzurlu hem de Terrapin Point burada. Daha n’olsun!
-Niagara on the Lake Kasabası ve Şarap Bağları – Bu şarap bağlarını gezmek için de çeşitli turlar bulunuyor.
11. Niagara Şelalesi’ne nasıl gidilir?
Valla Amerika’da bir yere yol tarifi yapmayacağım hiçbir yazımda sanırım. Çünkü araba kiralamak şart! Onun dışında yollar çok basit, haritaya bakıp numaralara takip ederek çok rahat bir şekilde gidebilirsiniz. Toronto’dan 130 km, Buffalo’dan 32 km, New York’tan ise 650 km. Toronto veya New York’a uçakla gittikten sonra buraya ulaşabilirsiniz.
12. Niagara Şelalesi nasıl oluşmuş?
Bundan tam 12 bin yıl önce buzulların erimesiyle büyük göller oluşmuş ve bunlardan akan suların meydana getirdiği Niagara Şelalesi, geçen yıllarla birlikte düştüğü kayalıkları aşındırarak ilk yatağından 11 km geriye gitmiş.
13. Niagara Şelalesi nasıl dondu?
Çeşitli kaynaklar Niagara’nın donduğu yönünde bilgiler verse de, soğuk havalara rağmen tamamen su akışı sadece 1848 yılında durmuş. Niagara Nehri üzerindeki buz nehrin kaynağını engellediği için suyun durmasına yol açmış. Amerikan Şelalesi’nde Horseshoe Şelalesine göre daha düşük su akışı olduğu için kış aylarında daha az su akmasına ve bu suyun hızlı dondurulmasına neden olmuş. Bunun dışında çeşitli zamanlarda zaman zaman tamamen olmasa da çeşitli donmalar gerçekleşmiş. İnternetten donmuş Niagara Şelalesi fotoğraflarını görebilirsiniz.
14. Tesla’nın Niagara ile ilgisi de ne?
Niagara ünlü olmuş da boşuna değil herhalde! Goat Island’ta, Niagara Şelalesi’nin önünde heybetli bir Tesla heykeli bulunuyor. Neden acaba? Çünkü Nikola Tesla, 1890 yılında buradan elektrik üretmiş. Burada aynı zamanda hidroelektrik santrali kurmuş -tarihte kurulan ilk alternatif santraller- şu anda buradan üretilen elektrik Amerika ve Kanada tarafından kullanılıyor. Ayrıca Amerika’da içilen suların %20’sinin Niagara Şelalesi’nden geliyormuş.
Kanada tarafından neredeyse her zaman gökkuşağı görüldüğü söyleniyor. Biz geçemediğimiz için bunun garantisini bilemeyeceğim 🙂 Ama biz de Amerika tarafından bir tane de olsa gördük , normalde birden fazla da çıkıyormuş.
Şelalenin gürültüsünü duymak, gökkuşağını izlemek, şelalenin altından bot gezilerine katılmak, şelaleye yakın mağaralarda yürümek, Terrapin Point’ten mükemmel manzaralar izlemek gerçekten inanılmaz deneyimler. Kesinlikle ölmeden önce görülmesi gereken bir yer!
6 comments
Merhaba, öncelikle hazırladığınız bu site çok güzel olmuş, elinize sağlık. Bu konuyla ilgili bir sorum olacak: USA Vizesiyle Niagara Şelalesinin Kanada tarafına geçebilir miyim? Bunun için önceden bir izin mi almalıyım? Yoksa sınırda bir ücret ödeyerek kolayca geçebilir miyim?
Merhaba,
Çok teşekkür ederim.
Kanada tarafına ne yazık ki USA vizeniz ile gidemiyorsunuz. Oranın vizesine sahip olmanız gerekiyor.
Merhaba Ezgi Hanım,
Öncelikle detaylı anlatımınız ve emeğiniz için teşekkürler. Biz de Ekim ortası gibi bir haftalığına NY Manhattan’da olacağız, niyetim uçak ile Buffalo’ya sabah gidip akşam geç saatteki uçak ile geri dönmek tabi Buffalo ile şelale arası sanırım otobüs yolculuğu yapacağız.
Bu şekilde bir gün şelaleyi gezmek ve birkaç aktiviteye katılmaya sizce yeterli olur mu? Şayet yeterli ise şimdiden iç uçuş için uçak bileti almak istiyorum.
Teşekkürler
Mustafa ESEN
Mustafa Bey,
Biz de Niagara’da bir gün geçirdik ve açıkçası yeterli oldu. Kişiden kişiye değişebilir tabii ama ben bir gün yeterli olacağını düşünüyorum.
Merhaba,
hep merak etmişimdir, rainbow köprüsü üzerinden kanadaya giriş yapılabiliyor mu? yaouluyorsa aynı gün abd ye girişlerde bir sıkıntı oluyor mu?
teşekkürler
Geçildiğini duymuştum ancak bizim vizemiz yoktu 🙂