Türkiye’de bir sürü yeri ziyaret etme fırsatım oldu ancak nedendir bilmiyorum Kapadokya’ya bir türlü gidemedim. Harekete geçtik ve 2 ay öncesinden hafta sonu için biletlerimizi aldık!
Kampanyaları takip ettiğiniz takdirde çok ucuza bilet alabilirsiniz.  Dönüşte uçağımız rüzgardan dolayı inemese de havaalanında sabahlamak zorunda kalsak da Ekvador’dan arkadaşlarımızla Kapadokya’da karşılaşmak ve uçak iptalinden 100 euro tazminat almak olumsuz durumları bir nebze de olsa hafifletti.

1. Kapadokya nasıl gezilmeli? 

Kapadokya kesinlikle araba ile gezilmesi gereken bir bölge. Gitmeden önce biz de 2 gün için havaalanında otorento firmasından 160 TL’ye kiraladığımız arabayı aldık. (Gidince havaalanından ayarlarım diye düşünmeyin, o gün araba soran kişilere yetkililer araba kalmadığını söyledi). İster Kapadokya ister Kayseri Havaalanı’na uçarak gezmeye başlayabilirsiniz!

2. Kapadokya’da nerede kalmalı?

Şiddetle Royal Stone House‘u öneriyorum. 2 kişilik odaların olduğu bu yerin açık büfe kahvaltı dahil fiyatı 80 TL (oda başına). Konforlu ve her şeyin düşünüldüğü (makyaj temizleme mendili, duş bonesi, tıraş seti, diş seti,çay,kahve) bu taş odalarda kalmak gerçekten keyifli. Ayrıca otelin uygun fiyata balon turları da bulunuyor. (Normalde fiyatı 1 kişi için 400 TL) Balon turuna katılmak istemeyenler ise otelin terasından balonları seyredebilir.

3. Kapadokya’ya ne zaman gitmeli?

Kapadokya’yı gezmek için ideal zaman kesinlikle Mayıs-Haziran veya Eylül ayları. Aksi takdirde yazın işkenceye dönüşebilir. Ayrıca akşamları soğuk olabiliyor, yanınıza bir şeyler almayı unutmayın 🙂 Ben bir kez baharda bir kez de kışın gittim. İkisi de çok güzeldi. Ama önce baharda gitmenizi öneririm : ).

4. Kaç gün kalmalı?

Gönül ister ki 3 gün kalalım ancak çalışan insanlar olunca mecburen 2 gün ile yetinmek zorunda kalınıyor. Vaktiniz varsa 3 gün gidin yoksa haftasonu da yeterli bence. (Hiç yoktan iyidir di mi?)


5. Kapadokya gezisi için nasıl plan yapmalı?

Biz planımızı :
1. gün: Belisırma Köyü, Ihlara Vadisi, Derinkuyu Yeraltı Şehri, Ürgüp, Çavuşin Kilisesi, Kızılçukur Vadi.
2.gün : Göreme Açık Hava Müzesi, Aşk Vadisi, Paşabağları, Zelve, Güvercinlik Vadisi, Uçhisar Kalesi ve Avanos olacak şekilde gerçekleştirdik.

6. Kapadokya’da ne yemeli?

Tabii ki testi kebabı. Sofra Restoran‘da güveçte kuru fasulye ve kiremitte köfte. Bizim Ev‘de de testi kebabı yemenizi öneririm.

7. Kapadokya ‘da neler yapmalı?

Bütçeniz doğrultusunda balon turlarına, ATV safariye, Türk gecesi eğlencelerine, çanak çömlek yapımlarına katılabilirsiniz. Uranos Restoran’da aslında daha çok turistler için olan Türk gecesine katılıp hem testi kebabınızı yiyebilir hemde eğlenebilirsiniz. (Semah gösterisi, oryantal, folklor, canlı müzik, kafkas dansları) Bu etkinlikler için birçok organizasyon mevcut. Gün batımını seyretmek için 2 gününüz var, karar verirken zor olsa bile bir gün kesinlikle Kızılçukur Vadi’ye ayırın diğer gün ise Uçhisar Kalesi veya Aşk Vadisi 🙂

NOT: Herkesin merak ettiği balon turları firmalara göre değişiklik gösterip minimum 100 eurodan başlıyor.Turlarla gidildiğinde ise bu fiyat tabi ki düşüyor.

8. Kapadokya gezisi için neleri unutmamalı?

Müzekartınızı unutmayın yeter 🙂 Kapadokya için müzekart hayat kurtarır! Müzekart ücreti tam : 50 TL, indirimli 20 TL. Ayrıntılar.
Peki ya bu bacalar nasıl oluştu? Yıllarca lavların püskürmesi ve ardından soğumasıyla sert katmanlar oluşmuş. Yanardağlar söndükten sonra lavın üzerinden akan akarsular derin vadilerin oluşmasına neden olmuş. Vadilerin yamaç kısımları, rüzgarın aşındırması nedeniyle dalgalı bir görünüm kazanmış. Rüzgarın aşındırması devam ettikçe de “Peri Bacası” görünümüne kavuşmuşlar.

Haydi gezmeye başlayalım!
1.gün : Belisırma Köyü, Ihlara Vadisi, Derinkuyu Yeraltı Şehri, Ürgüp, Çavuşin Kilisesi, Kızılçukur Vadi


  • 1.Belisırma Köyü
    Tamamı 18.5 km Ihlara Vadisi’nin bir kısmı olan Belisırma, yürüyüş yapması çok keyifli bir yer. Hem sakin, hem huzurlu. Ayrıca burada da bir sürü kilise bulunuyor. Biz Kırkdamaltı Kilisesini ziyaret ettik.Bu kilisenin duvarlarında Anadolu Selçuklu Sultanı II.Mesud’un tasvirinin yapılması bir dönem Hristiyanların ve Müslümanların burada hoşgörü içerisinde yaşadıklarının en büyük kanıtı.
    Ücret: Müze karta ücretsiz, otopark ücretsiz.
  • 2.Ihlara Vadisi
    Melendiz çayının aşındırması sonucu oluşan 150 metre derinliğindeki bu vadi bölgenin en ilginç yerlerinden.Vadi, doğal yapısı itibariyle 4. yüzyıldan itibaren keşişler ve rahipler tarafından çok uygun bir inziva yeri olarak kullanılmış.Farklı dilleri konuşan insanlar dolayısıyla Hristiyanlığın yayılması zorlaşmıştır bu yüzden dini yaymak için resimler kullanılmış. Burada 105 tane kilise bulunuyor, biz vaktimiz kısıtlı olması nedeniyle buraya çok vakit ayıramadık. Ancak vadiyi doyasıya gezip 3-4 saatinizi burada geçirebilirsiniz. 380 tane merdiven basamağını inerek Melendiz çayına ulaşabilir (çıkışta Allah kolaylık versin:)) , dilerseniz ise yürüyüş sonrası burada yemeğinizi yiyebilirsiniz.
    Ücret : 20 TL, Müze kart ile yılda 2 kez ücretsiz. Otopark 5 TL.

  • 3.Derinkuyu Yeraltı Şehri
    Kapadokya’nın 36 yer altı şehrinden en büyüğü olan Derinkuyu ,85 metre derinliğinde tüf kayalara oyularak yapılmış olan ve içerisinde misyonerler okulu, günah çıkartma yeri, vaftiz havuzu ve kuyu bulunan bir yer altı şehri. 8 katlı olan bu yer altı şehrinde yaklaşık 20.000 kişinin yaşadığı düşünülüyor. Yer altı şehrinde ayrıca yakın zamana kadar faal olan dünyanın en eski akıl hastanesi bulunuyor. Bulunuşu ise epey ilginç . 1963 yılında evinin duvarını yıktığında bir oda buluyor, kazmaya devam ettiğinde ise bu yeraltı şehrine ulaşıyor. Yapıldığı zamanki insanların boyu ne kadar kısaysa artık burayı gezerken zaman zaman neredeyse dizlerinizin üstünde gitmek zorunda kalıyorsunuz. Klostrofobiniz varsa aman dikkat.

    Buranın etrafında bir sürü teyzeler size kendi yaptıkları bebeklerden aldırmak istiyor 🙂
    Ücret : 25 TL, Müzekart ile yılda iki kez ücretsiz.
  • 4.Ürgüp – Temenni Tepesi – Asmalı Konak
    Ürgüp şehir merkezini gezdikten sonra Asmalı Konak’a uğrayabilir ve tabi ki yorulmam derseniz Temenni Tepesi’ne çıkıp Ürgüp manzarasını izleyebilirsiniz. Tepede Ürgüp manzarası eşliğinde kumda Türk kahvesini deneyebilirsiniz. Şehirde bağcılık gelişmiş olduğundan şarap ve pekmez satın alabilirsiniz. Şaraphaneleri ziyaret edebilirsiniz.
  • 5.Çavuşin Kilisesi
    Göreme’den Avanos’a giderken yolunuzun üstünde olan, Hz. İsa’nın tutsak edilişi, çarmıha gerilişi ve ölüm sahnelerinin resmedildiği bu kiliseye uğramayı da unutmadık.

    Ücret : 8 TL, Müzekart geçerli.
  • 6.Chez Ali Çömlekçilik
    Kapadokya bölgesindeki bu Fransızca sevdası nereden bilmiyorum ama birçok yerde Fransızca yazılar mevcut. Chez Ali’de Avanos’taki en ünlü çömlekçilerden. Çömlek yapımını ücretsiz olarak izledikten sonra tamamı el işlemesi olan bu ürünlerden satın alabilirsiniz.
  • 7.Kızılçukur Vadi
    Gün batımlarının vazgeçilmez yeri. Bu bölgeye kızıl denilmesinin nedeni ise kızıl tüf kaya oluşumlarını barındırması. Güneşin batması ile de kızıla bürünen vadi adeta görsel şölen yaşatıyor. Burada iki tane kafe bulunuyor. Gün batımına doğru yer bulmak imkansızlaşıyor. Ancak etrafta oturacak yer çok 🙂 Sırf burada gün batımını izlemek için “gün batımı ATV safari” turları bile var. Tabii vadide şarap keyfi yapanlar, kamp yapanlar da mevcut..
    Ücret : Giriş 2 TL, Otopark ücretsiz.

2.gün : Göreme Açık Hava Müzesi, Aşk Vadisi, Paşabağları, Zelve, Güvercinlik Vadisi, Uçhisar Kalesi ve Avanos


  • 8. Göreme Açık Hava Müzesi

    4. ve 8. yüzyıllar arasında manastır hayatı yaşanılan bu bölgede, kaya blokların içlerine birçok kilise, şapel ve yemek odaları oyulmuş. 1985 yılından itibaren burası ayrıca Unesco’nun Dünya Mirası Listesinde yer alıyor.İçeride Rahipler ve Rahibeler Manastırı, Elmalı Kilise, Çarıklı Kilise, Yılanlı Kilise, Aziz Basel Şapeli ve yemekhaneler, mutfaklar bulunuyor. Karanlık kilisenin ücretli olmasının sebebi ise içerisindeki muhteşem freskolar! Ortam gerçekten çok etkileyici.
    Ücret : 30 TL, Müze karta yılda 2 kez ücretsiz. Ücretli ve ücretsiz otopark mevcut. İçerideki tüm yerler ücretsiz sadece Karanlık Kilise’ye girebilmek için 8 lira daha ödemeniz gerekiyor.
  • 9. Bağlıdere Aşk Vadisi
    Yine ilginç bir yer.. İlk önce biz arabayı yol üzerinde park ettik çünkü arabayla giriş yok yazıyordu belli bir yerden sonra. Ancak yürüdükten sonra gördük ki herkes arabasıyla yanımızdan geçiyor :). Yürüyerek de olsa Aşk Vadisi’ne ulaştık! Buradaki enteresan peri bacaları nedeniyle hakkında bir çok komik efsane anlatılıyor. Bunlardan biri de iki kavgalı köyden bir oğlan ve kızın evlenir, ardından çocukları olur, erkeğin köyünden birileri bu çocuğu öldürür. Daha sonra kız da intihar eder, Allah çok kızıp bu vadiye taş yağdırır. Vadide kızı ve oğlanı sevmeyen herkes ölür gibi. Daha ne efsaneler varmış tabi 🙂
    Daha sonra ise ana yoldan düz devam ettiğinizde Aşk Vadisini tepeden gören bir seyir tepesine ulaşıyorsunuz. Burada da gün batımının harika olduğu söyleniyor.
    Ücret : Ücretsiz 🙂
  • 10.Paşabağları
    Peri bacalarını en iyi görebileceğiniz oldukça geniş bu alanda yürüyüş yapmak oldukça keyifli. Peri bacalarının iç kısımlarındaki oyuklara girip çıkabiliyor, peri bacalarını yakından görme fırsatı bulabiliyorsunuz. Burada peri bacalarının arasında gezmek gerçekten çok keyifli!
    Ücret : Otopark ve giriş ücretsiz.
  • 11. Zelve
    Paşabağlarından 1 km sonra ise üç vadiden oluşan ve peri bacalarının en yoğun olduğu yer olan Zelve Vadisi’ne ulaşıyorsunuz.
    Kapadokya bölgesinin en eski ve en uzun kullanılmış yerleşim yeri olan bu vadide, 9 ve 13. yüzyıllar arasında burada yaşayan Hristiyanlara ait birçok kilise, manastır ve yerleşim yeri görmeniz mümkün.
    Ücret : 15 TL, Müze kart geçerli. Girişin hemen yanındaki otopark ücretli, bir sonraki otopark ise ücretsiz.
  • 12.Uçhisar Kalesi
    Gezinizin sonunda, gezdiğiniz yerlerin hepsini panoramik görmek isterseniz bölgenin en yüksek yeri olan bu kaleden özellikle Kapadokya bölgesini, muazzam güzellikteki Erciyes ve Hasan Dağı manzarasını izleyebilirsiniz.
    1950’li yıllara kadar kalenin içindeki oyulmuş insanların yaşadığı söylenen bu kaleden içeriye girdiğinizde önce sizi birçok tünel ve oda karşılıyor. Ardından ise kalenin dış kısmından yavaş yavaş zirveye ulaşıyorsunuz.
    Kapadokya’nın en yüksek noktası olan bu kalede gün batımını izleyebilirsiniz.(Dikkat edin biraz fazla esiyor)
    Ücret : Müze kart geçmiyor. Öğrenci 4 TL, Tam 6.5 TL. İçerideki otoparka girmeyip biraz aşağıda aracınızı ücretsiz park edebilirsiniz.
  • 13.Güvercinlik Vadisi
    Kapadokya bölgesinde en etkilendiğim yerlerin başında gelen Güvercinlik Vadisi size muhteşem bir Uçhisar manzarası sunuyor. 4100 metre uzunluğundaki bu vadide adeta güvercinlerin peri bacalarındaki dansı seyrediyorsunuz, dilerseniz manzaraya karşı burada çay içebilirsiniz. Arkanıza Uçhisar kalesi, bir yanınızda meşhur nazar boncuklu ağaç, diğer yanınızda ise güvercinlik vadisi ile çok güzel fotoğraflar çekinebilirsiniz. Ayrıca vaktiniz kalırsa bu vadide yürüyüş yapabilirsiniz.
    Ücret : Giriş ve otopark ücretsiz.
  • 14. Avanos
    Kızılırmak’ın kıyılarında kurulmuş Avanos, Kapadokya bölgesinin en önemli merkezlerinden birisi. Çanak çömlek yapımı, seramik atölyeleri Avanos’ta çok yaygın. Kızılırmak, Türkiye topraklarından doğarak yine Türkiye topraklarına dökülen 1150 km uzunluğunda Türkiye’nin en uzun nehri. Şuan hala kızıl mı tabi tartışılır. Nehrin bir kıyısı yemyeşil bir yürüyüş alanı ve taş evlerin bulunduğu bir mahalle, diğer tarafı ise turistik yerlerin ve restoranların bulunduğu bir bölge. Şehirde fotoğraflarda gördüğünüz bir taş köprü bir de asma köprü yer alıyor. Asma köprü, üzerinden geçerken epey sallanıyor, yakın zamanda ufak bir kısmı çöküp tamir edilmişti. Nehir kıyısında Mado ve çeşitli çay bahçeleri de bulunuyor. Gün batımına doğru nehir kıyısında yürüyüş yapmak gerçekten keyifli.

Bu kadar bilgi ve resimden sonra uçak bileti bakmaya başladığınızı düşünüyorum! 🙂
Vaktim yok diye ertelemeyin, üşenmeyin! Hafta sonu atlayın gidin, ülkemizde gezmeyi, keşfedilmeyi bekleyen o kadar çok yer var ki..
Bol seyahatler.
Son olarak ufak bir bölge haritasını da yardımcı olması açısından paylaşayım.