Eveet.. Birçoğunuzun eminim uçağı rötar yaptı, hatta bazen iptal oldu. Sinirlendiniz, kızdınız. Peki ya bu tip uçak rötarlarında veya iptallerinde haklarınızı biliyor musunuz? Gelin hep birlikte bir bakıp Uçak Rötarlarında Tazminat Hakkımızı öğrenelim.

Yolcu Hakları ile ilgili genelgeye buradan ulaşabilirsiniz. Türkiye içinde uygulanan yolcu hakları Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından düzenleniyor. Sivil Havacılık’ın sitesinde yayınlanan Yolcu Hakları ile ilgili broşüre ise buradan bakabilirsiniz.

Konu ile ilgili çok fazla şey var, benim amacım ise biraz sizlerde farkındalık yaratmak ve bu tip durumlarla karşılaştığınızda en azından nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini göstermek. Sizlere başımdan geçen iki olayı anlatacağım. Biri 2015 yılında Pegasus yurt içi uçuşundan aldığım 100 euro, diğeri ise 2016 yılında Pegasus yurt dışı uçuşundan aldığım 250 euro ile ilgili.

İkincisini ele alalım. 22.12.2015 Saraybosna – İstanbul uçuşu. Havada sis olduğu için uçaklar kalkamıyor. Pegasus herkesi bir otele yerleştiriyor. Ancak başka bir şehre otobüs ile gidip oradan uçağa bindirme seçeneği ile ilgilenmiyor. Aradan 1 – 2 – 3 derken 4 gün geçiyor ve hala sisten dolayı Saraybosna’da mahsur kalıyoruz! 

Öyle bir ortam ki.. Her gün yeni birileri geliyor otele. Artık çaresizlikten espriler havada uçuşuyor. Yemekler Ali’den, siz kaç günlük (kaç gündür buradasınız) gibi. Her gün bir umut resepsiyona inip sonrasında iptal mesajı gelince tekrardan odamıza çıkıyorduk. En sonunda baktık böyle olmayacak ve kendi imkanlarımız ile başka ülkeye geçerek oradan dönüş yaptık. Sonrasında ise bunun peşini tabii ki bırakmadım. Şimdi size aşama aşama önce süreci  yazacağım sonra ise başımdan geçen olayı ayrıntılı bir şekilde yazacağım.

Yolcu Hakları 

  • THY’nin Yolcu Hakları ile ilgili ayrıntılı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.
  • Pegasus’un Yolcu Hakları ile ilgili ayrıntılı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

Uçuş İptallerinde Tazminat Bedelleri

Ayrıntılı olarak durumlara ve haklara aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz. Ancak çok kısa özetleyecek olursam;

  • İç hat uçuşlar için 100 Euro
  • Dış hat uçuşlar için;
    • 1500 kilometre veya daha kısa tüm uçuşlar için 250 Euro
    • 1500 ile 3500 kilometre arası uçuşlar için 400 Euro
    • 3500 kilometreden daha uzun uçuşlar için 600 Euro veriliyor.

Euro hesabı verirseniz euro olarak, TL hesabı verirseniz de kurdan hesaplayıp yatırıyorlar. 

Uçuş Rötarlarında Tazminat Bedelleri

Adım adım şikayet nasıl oluşturulur?

Adım 1 : Uçuşunuzu hangi havayolu iptal ettiyse sitesine girip şikayet oluşturun. 

  • THY sitesine girip Bize Yazın kısmından şikayet oluşturmak için tıklayın.
  • Pegasus’un sitesine girip Bize Yazın kısmından şikayet oluşturmak için tıklayın.

Bu tip durumlarda mailinizde : Uçak biletinizin resmi, uçağın iptal olduğuna dair ekran görüntüleri ve birkaç etraftan fotoğraf paylaşın 🙂 Başınızdan geçenleri uçuşunuzun numarası ve tarihi ile birlikte yalın bir şekilde anlatın. Resmi Gazete Tarihi03.12.2011 Resmi Gazete Sayısı28131HAVAYOLU İLE SEYAHAT EDEN YOLCULARIN HAKLARINA DAİR YÖNETMELİK gereği ise tazminat hakkınızın olduğunu belirtin.

Gönder dedikten sonra ekranda veya mail yoluyla da size  gelecek bir takip numarası çıkıyor.

Adım 2 : Havayolu şirketinden cevap bekleyin. (Ben biraz fazla sabırsız olduğum için bekleyemedim). Sivil Havacılık’ın sitesine girin ve “Şikayet Oluşturun”u tıklayın. Bir önceki adımdaki takip numarasını  girerek adımları tek tek tamamlayın.

Adım 3 : Takip numarası ile buradan şikayetinizi takip edin.

Şimdi başımdan geçeni anlatıyorum.

1. 26.12.2015 Pegasus’un kendi sitesinden şikayet oluşturma

Bize Yazın kısmından şikayetinizi iletebilirsiniz.

2. 03.01.2016 SHGM’nin  sitesinden şikayet oluşturma

Önce havayolu şirketine şikayet etmeniz gerekiyor. Çünkü SHGM’de dosya numarası olarak bu numarayı girmelisiniz.

3. 10.02.2016 SHGM’den cevabın gelmesi

4. 12.02.2016 Pegasus’tan tazminatla ilgili mail gelmesi

5. VEEE MUTLU SON! 16.02.2016’da para hesabımız yattı. Tabii bu para yattıktan sonra yine bu para ile gidip pegasus’tan bilet aldım ama olsun :))

Haklarınızı bilin ve sonuna kadar uğraşın, sonra ise tabii ki gezmeye devam! 🙂